6 Şubat 2025

Amasra Haberler: Güncel, Tarafsız ve Doğru Haberler

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinle güncel kalın; Amasra’nın en güvenilir haber kaynağıyla dünyayı takip edin!

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Özel: Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Özel, Maraş depreminde 340 kilometrelik fayın kırıldığını belirterek, "Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz" dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 6 Şubat depremlerinde kırılan büyük fayın etkilerini ve Türkiye’nin sismik risk haritasını değerlendirdi.

DHA’nın haberine göre Ege Bölgesi’ndeki sismik hareketliliğin İstanbul’la doğrudan ilişkisi olmadığını belirten Özel, Marmara Bölgesi’nde artan yapılaşmanın ve tsunami riski gibi önemli tehditlerin altını çizdi. Prof. Dr. Özel şunları söyledi:

DOĞU ANADOLU FAYINDA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ: Kahramanmaraş depreminde çok büyük bir fay parçası kırıldı. Yaklaşık 300 hatta 340 kilometrelik bir fay parçası kırıldı. 2 tane deprem meydana geldi. Hem bir tali zonda başladı. Doğu Anadolu fay zonunu kırdı. 7.8 büyüklüğünde bir deprem. Sonrasında da 9 saat sonra 7.6 Elbistan fayına atladı. Yani o yakınındaki büyük segmentleri de kırdı. Yukardan aşağıya, Kuzeye hızlı olmak üzere Güney’e biraz daha yavaş segmentleri kıra kıra gitti. O nedenle uzun bir sürekli oralarda tekrarlanma periyodu 500 bin yıldır Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz.

EGE DENİZİ’NDEKİ DEPREM SAYISI BİNİ GEÇTİ: Ege Denizi’nde meydana gelmiş olan şu andaki aktivite, deprem aktivitesi tamamen oradaki Helenik Ark, yani Ege Denizi boyunca Anadolu levhasının altına dalan bir levha var. Yani denizin kıtanın altına dalması gibi. O dalma sırasında da meydana gelmiş olan Volkanik Ark var Ege Denizi’nde. Orada meydana gelen bir aktivite var. 2011-2012’de de benzer bir aktivite olmuş. Ancak neye evrileceğini bizde bilmiyoruz henüz. Bugün deprem sayımız 1260’a ulaştı. En küçük depremleri bile kaydediyoruz ve çözüyoruz.

OLASILIKLAR: Kuzey Doğu- Güney Batı yönünde, oradaki fayların tektonik bir hareket olduğunu gösteriyor. Ama tektonik hareketler sonucu büyük bir deprem patlarda tsunami olur mu? Olur. Bu yukarıdaki Santorini Volkanı’na etkiler ve bir volkan patlaması olur mu? Olur. Bunların hepsi olası şeyler. Ancak bizim elimizde hem jeodinamik hem oranın yukarıdan plak hareketlerinin izlenmesiyle, yükseltilerinin ne olduğu, magmanın ne seviyede olduğu konularında daha geniş, daha büyük bilgilere ihtiyacımız var ki bunları söyleyelim.

OLASI MARMARA DEPREMİ: AFAD’ın başlattığı risk azaltma, İl Risk Azaltma Planları, müdahale planları var. Bunlarda çok sıkı takip ediliyor. Biz de onlara dahiliz. Herkes görevini yapıp risk azaltması konusunda birçok önlemler alınıyor. Bu işin vatandaşa yansıyan yanı, risk azaltma planları. Bu birebir bütün bakanlıkların içinde olduğu, bizim de içinde olduğumuz çok güzel AFAD tarafından takip ediliyor, izleniyor. Görevler, ödevler veriliyor. Bunlar yüzdelikler olarak hatta bizden isteniyor. ‘Yüzde kaçını yaptığınız’ gibi. Biz Marmara bölgesinde 20 tane yeni istasyon kurduk. Hem deniz seviyesi istasyonları, denizin yükselmesini de inceliyoruz, araştırıyoruz. Hem de aynı zamanda içlerinde meteoroloji, sıcaklık gibi sensörlerin olduğu, sismometrelerin olduğu 20 tane yeni istasyon kurduk. Marmara bölgesi denizden izlenmeli. Marmara denizin içinde direkt faylardan bize haber getiren sismometreler olmalı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)