Yabancı firmanın logosundan ne çıktı: Türkiye’nin kalbine saplanan Bizans ve Yunan güneşi
Türkiye, Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasını konuşurken, hem 9 işçinin arama çalışmaları hem de siyanürün toprağa ve köye ulaşma riski gündemden düşmüyor. Konu hakkında İbrahim Gündüz’ün “Altın Ölüm” kitabında yer alan bilgilere göre, daha önce de bu madenin faaliyetlerinin çevrede daha vermesinden endişe duyulduğu; ancak soruşturmanın bir türlü sonuçlanmadığı belirtildi. Kitapta şu ifadeler yer aldı: “Erzincan’daki Çöpler Altın Madeni’nde arama ve işletme yönteminin çevreye zararlı olup olmadığıyla ilgili soruşturma talebine karşın, o dönemin İliç Savcısı Bayram Bozkurt’un, altın madeninin Amerikalı müdüründen rüşvet talep ettiği söylentileri ortaya çıktı. Bunun üzerine Köy Muhtarı Cahit Keklik ise “Savcı Bayram Bozkurt, “Bana 10-15 bin TL versinler işi kapatayım. Hatta 15 bin de az, 25 bin kadarcık” diyerek rüşvet istemişti” dedi. İddianın sahibi “ödüllü muhtar” Cahit Keklik’in, 10 Mart 2009’da “Savcı Bayram Bozkurt’a her ay ödenen para, şirketin bilgisi dahilinde, İstanbul’daki avukatları aracılığıyla, elden her ay verilmektedir. Para teslimatı Erzincan’daki avukat aracılığıyla yapılmaktadır.” dedi. O yıllarda bu madenin zararlarına yönelik soruşturma tamamlanamadan kapandı. HSYK, FETÖ’den temizlenir temizlenmez, gizli tanık koruma programından yararlanan ve estetik ameliyatı olup Ankara’nın bir ilçesinde yeniden savcılığa başlayan eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt ihraç edildi. Ardından tutuklandı ama itirafçı oldu. Adli kontrolle serbest bırakılınca da firar etti.”
ERZİNCAN DAĞLARINDA “BİZANS VE YUNAN GÜNEŞİ”
ÇÖPLER ALTIN MADENİ
Kitabın bir diğer bölümünde ise “Çöpler siyanürlü ve sülfürik asitli altın madeni, Anatolia – Lidya ortaklığında Anagold Madencilik sahasıdır.” ifadesi paylaşılırken, bir diğer bir şirket evliliği yoluyla Çöpler Madeni’nin Mayıs 2020’den itibaren Vancouver-Kanada merkezli SSR Mining adıyla anıldığı bilgisi paylaşıldı. Madenin Kanada ile ilgisi olmadığına dair iddiaların yanı sıra kitaptaki bilgilere göre, şirketin Kanada-Toronto Borsası’nda işlem gördüğü belirtildi.
YARIM AY VE GÜNEŞ
Şirketin logosundaki sembollere ve Erzincan’ın tarihine dikkat çeken Gündüz’ün kitabında, logonun temsil ettiği Bizans ve Yunan imgeleri şu şekilde anlatılıyor: “SSR Mining 70 yıllık bir şirket ama ismi yeni. Önceden Silver Standard Resources (SSR) adıyla uzun yıllar Kanada’da gümüş madenciliği yapan şirket, 1 Ağustos 2017 tarihinde adını ve logosunu değiştirdi. “SSR Mining” adını alan şirket artık ağırlıklı olarak altın işindedir. İşte bu noktada şirketin seçtiği yeni logo çok dikkat çekicidir: Yarım ay ve güneş. Şirket resmi internet sitesinde bu logonun “Eski Yunan” ve “Bizans” sembolleri olan yarım ay ve güneş olduğunun altını çiziyor. Logodaki yarım ay gümüşü, güneş ise altını temsil ediyor. Şirket bu sembollerin, yaşadığı değişimi, yani gümüşten altına geçişi sembolize ettiğini ifade ediyor. Ancak bu sembollerin Türkiye açısından farklı bir anlamı daha var. Şirketin sembolünü kullandığı Bizans İmparatorluğu, uzun yıllar Erzincan’ın da içinde olduğu bölgede hâkim bir güçtü. 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen Malazgirt Meydan Savaşı sonrasında bu hakimiyet sona ermişti. Şimdi yıl 2020, Kanada-ABD ortaklı SSR Mining, Bizans’ın ve Antik Yunan’ın sembollerini Erzincan dağlarında dalgalandırıyor.”